Gratis en anoniem vergelijken
Bespaar tot wel €400,- per jaar

De beste e-bikeverzekeringen vergelijken

Een e-bike is een kostbare investering. Het is daarom aan te raden om een verzekering af te sluiten die dekking biedt tegen diefstal, beschadiging en mogelijke pech onderweg. We hebben verschillende fietsverzekeringen met elkaar vergeleken om te bepalen welke opties het meest geschikt zijn.

E-bikeverzekeringen vergelijk je op VergelijkenBespaar.com

Eenvoudig en snel e-bikeverzekeringen van uiteenlopende aanbieders vergelijken? Dat kan op ons vergelijkingsplatform. Een e-bikeverzekering biedt dekking tegen diefstal. Schade aan jouw e-bike, bijvoorbeeld na een ongeluk, is ook te verzekeren, maar dan met aanvullende dekking. Zelfs als jouw e-bike ouder of tweedehands is, dan kun je die vaak nog steeds verzekeren. De premie voor een oude(re) e-bike is doorgaans lager dan voor een nieuwe e-bike. De hoogte van zulke premies verschilt ook per verzekeraar en juist daarom is een goede vergelijking heel nuttig.

De nummer 1 e-bikeverzekering aldus VergelijkenBespaar.com

Kingpolis – Zowel voor je accu als algemeen de beste e-bikeverzekering.

Na ons onderzoek concluderen we dat Kingpolis in 2024 de beste fietsverzekering biedt voor e-bikes. Hun doorlopende verzekering omvat een uitgebreid standaardpakket met dekking voor diefstal, schade en pechhulp in de hele EU. De premie is relatief gunstig, zelfs voor duurdere e-bikes van ongeveer €3000. Bovendien biedt Kingpolis de beste optionele accuverzekering, die veel voorkomende accuproblemen dekt. Dit maakt Kingpolis de meest aantrekkelijke keuze voor het verzekeren van je elektrische fiets.

Voor- en nadelen van de Kingpolis e-bikeverzekering

Voordelen

Nadelen

Kingpolis is al zes jaar achtereen door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste fietsverzekering, met name vanwege hun doorlopende verzekering voor elektrische fietsen. Hoewel de naam Kingpolis bij het grote publiek wellicht minder bekend is, blijkt uit deze herhaaldelijke erkenning dat ze uitstekende service en voorwaarden bieden.

Kingpolis biedt een alles-in-één verzekeringspakket voor voertuigen in de Europese Unie. Dit pakket dekt diefstal, schade en pech, inclusief accessoires, en biedt rechtsbijstand. Klanten kunnen kiezen tussen een doorlopende of aflopende e-bikeverzekering, waarbij een aflopende verzekering het restantbedrag teruggeeft als de e-bike in de contractperiode wordt verkocht of total loss wordt verklaard. Het Kingpolis-pakket biedt dus een uitgebreide, flexibele en overzichtelijke oplossing voor de verzekeringsbehoefte van voertuigeigenaren.

Kingpolis biedt een uitgebreide verzekering voor e-bikes die binnen 5 jaar na aankoop gestolen worden. Bij diefstal wordt een nieuwe e-bike uitgekeerd, waarbij rekening wordt gehouden met waardestijging tot 4% per jaar voor e-bikes jonger dan 3 jaar. Daarnaast krijgt de klant 5% extra over het bedrag om een nieuwe e-bike uit te zoeken bij een erkende fietsenwinkel. De accessoires die bij aankoop zijn meegeleverd, vallen de eerste 5 jaar onder dezelfde volledige verzekeringsdekking. Na deze periode gaat een afbouwregeling in waarbij de verzekerde waarde maandelijks met 2,5% afneemt.

Om een diefstalverzekering te mogen gebruiken, zijn de volgende punten belangrijk:

 1. Jouw e-bike moet op slot staan met een -tenminste- ART-2 gecertificeerd slot
 2. Je bent verplicht beide sleutels van je e-bike te overleggen
 3. Kost jouw e-bike meer dan €3500, dan moet die op slot staan met een extra ART-2 goedgekeurd slot aan een vast object
 4. Binnen 5 dagen moet je bij de politie aangifte doen
 5. Uiteraard moet de diefstal ook worden gemeld bij Kingpolis

Heb je schade aan je e-bike, dan moet je die binnen 14 dagen melden bij Kingpolis. Kingpolis hanteert een eigen risico van €25 per schadegeval. De Kingpolis e-bikeverzekering dekt ook schade aan de accu, waarbij de vergoeding wordt berekend op basis van de nieuwwaarde min 1,5% aftrek per maand dat je verzekerd bent. Echter, de accu moet door de schade daadwerkelijk slechter functioneren om voor vergoeding in aanmerking te komen. Bovendien is accuschade niet gedekt bij het verzekeren van een tweedehands e-bike.

De op-één-na-beste e-bikeverzekering volgens VergelijkenBespaar.com

Allianz – Vooral voor accessoires de beste dekkingsopties

Als je op zoek bent naar een betaalbare e-bike verzekering met een uitgebreide dekking voor accessoires, dan is een doorlopende fietsverzekering van Allianz volgens ons de beste optie. Allianz biedt namelijk ruime dekking voor zaken als fietsstoeltjes die al op je e-bike zitten. Maar ook als je later nog waardevolle accessoires aanschaft, zoals een fietskar, kun je deze eenvoudig meeverzekeren binnen je bestaande polis bij Allianz.

Voor- en nadelen van de Allianz e-bikeverzekering

Voordelen

Nadelen

Allianz is een grote en gevestigde verzekeringsmaatschappij, die een breed scala aan verzekeringen aanbiedt, waaronder woon-, levens-, auto- en e-bikeverzekeringen. Dit in tegenstelling tot het kleinere Kingpolis. Met hun stevige reputatie en marktpositie is Allianz een vertrouwde keuze voor het verzekeren van je e-bike.

Allianz biedt drie verschillende e-bike verzekeringspakketten met uiteenlopende dekkingen. Klanten kunnen kiezen voor een doorlopend of aflopend contract met een looptijd van 3 jaar. Een doorlopend contract biedt meer flexibiliteit, aangezien de verzekering na het eerste jaar maandelijks kan worden opgezegd. Bij diefstal heeft de klant 7 dagen de tijd om aangifte te doen, waarna Allianz de volledige aanschafwaarde van de e-bike en opgegeven accessoires uitkeert. Dit geeft de klant de vrijheid om zelf te bepalen hoe de diefstal wordt vervangen.

Als jouw e-bike bij diefstal ouder dan 3 jaar is, dan gebruikt Allianz deze afschrijvingsregels:

 1. 75% vergoeding in het vierde jaar
 2. 60% vergoeding in het vijfde jaar
 3. 45% vergoeding in het zesde jaar
 4. Vergoeding loopt af tot 20% in het negende jaar

Let op: Deze afschrijving geldt ook voor de meeverzekerde accessoires.

De Allianz e-bikeverzekering biedt een uitgebreide dekking voor schade. Het heeft enkele voordelen ten opzichte van Kingpolis, zoals een langere meldtermijn van 28 dagen en de mogelijkheid om de schade te laten repareren bij een fietshandelaar naar keuze. Echter, de vergoeding is beperkt tot de aanschafwaarde in de eerste 6 maanden, daarna wordt alleen de dagwaarde vergoed. Bovendien zijn bepaalde schades, zoals aan onderdelen en cosmetische schade, uitgesloten van vergoeding, tenzij er tegelijkertijd andere schade aan de fiets is.

Allianz biedt 24/7 hulp bij pech onderweg met de e-bike. Zowel in Nederland als tot 30 kilometer over de grens in België en Duitsland. Ze sturen een reparateur, die ter plekke probeert de fiets te repareren. Lukt dat niet, dan wordt er een bergingsauto geregeld die jou, maximaal 1 medefietser en beide fietsen tot 30 kilometer vervoert. Deze assistentie wordt maximaal 4 keer per jaar geboden. Na de berging mag je zelf bepalen waar je de e-bike(s) laat repareren.

Allianz biedt een verlengde accuverzekering, maar alleen bij kortlopende e-bikeverzekeringen. Kingpolis biedt extra accudekking op iedere e-bikeverzekering. Allianz biedt juridische hulp via DAS om schade te verhalen als je betrokken raakt bij een ongeluk dat door een ander is veroorzaakt. Deze juridische hulp is inbegrepen in alle pakketten en geldt in Europa. Indien je een externe rechtshulpverlener wilt, betaal je een eigen risico van €250. De te verhalen schade moet minimaal €250 zijn.

Verschillende soorten e-bikes

Verzekeraars maken onderscheid tussen drie soorten e-bikes:

Een pedelec is een fiets met trapondersteuning. De motor en de trappers staan bij een pedelec met elkaar in verbinding. De motor versterkt de trapbewegingen. Bij een pedelec moet je dus trappen om te kunnen voortbewegen.

Bij een e-bike staan de motor en de trappers niet met elkaar in verbinding. Je kunt de snelheid handmatig regelen door middel van een knop of een gashendel. Het is wel mogelijk om de trappers te gebruiken, maar dat hoeft dus niet per sé.

Een speed pedelec is een fiets met trapondersteuning, waarmee je een maximumsnelheid kunt halen van 45 km/h. Zonder zelf mee te trappen kun je nog een snelheid van maximaal 25 km/h halen. De elektromotor van een speed pedelec heeft een vermogen van 250 tot 4000 Watt. Het afsluiten van een verzekering voor een speed pedelec is verplicht sinds januari 2017. Een speed pedelec krijgt direct na aanschaf automatisch een bromfietskenteken. Hierdoor valt een speed pedelec volgens de wet onder de categorie bromfiets. Let op: binnen deze categorie is tenminste een WA-verzekering verplicht.

Wat kost een e-bikeverzekering?

De kosten van een e-bikeverzekering variëren afhankelijk van de dekkingsgraad waar jij voor kiest. De voordeligste optie is een basis e-bikeverzekering tegen diefstal. Is jouw e-bike (veel) ouder? Houd er dan rekening mee dat niet alle verzekeraars jouw e-bike nog willen verzekeren. Een aantal verzekeraars keert bijvoorbeeld geen nieuwwaarde uit vanaf een bepaalde leeftijd, maar vergoedt dan alleen de dagwaarde.

Verzekeraar Premie
Centraal Beheer Fietsverzekering €8,76

De getoonde bedragen zijn voor een standaard diefstalverzekering. Hoe duurder de e-bike, hoe groter de kans dat deze gestolen wordt. Dat geldt tegenwoordig zeker voor kostbare e-bikes, ook vanwege de dure accu’s, waarmee e-bikes standaard zijn uitgerust. Aanvullende dekkingen zijn in zulke gevallen zeker aan te raden. Behalve voor diefstal ben je met een aanvullende dekking bijvoorbeeld ook verzekerd tegen schade door een (onge)val. Zelfs als die schade dan door jou is veroorzaakt, is schade aan je eigen e-bike daarmee gedekt.

Wil je weten wat jouw e-bikeverzekering gaat kosten?

E-bikeverzekering vergelijken

Dekking e-bikeverzekering

Een e-bikeverzekering dekt onder meer het volgende:

 • Diefstal
 • Schade door een ongeval
 • Schade die je zelf veroorzaakt
 • Accu
 • Schade als gevolg van inbraak

Aanvullende dekking

Als je een e-bikeverzekering afsluit, dan moet je voor jezelf goed nagaan of je gebruik wilt maken van aanvullende dekking(en). Je kunt dan bijvoorbeeld een aanvullende dekking afsluiten voor pechhulp of juridische hulp.

Jouw e-bike goed verzekeren

Wat bij sommige verzekeraars onder basisdekking valt, moet je bij andere verzekeraars juist aanvullend verzekeren. Ook de maximale uitkering, zoals bij de nieuwwaarde, verschilt per verzekeraar. In het geval van een e-bike is het ook essentieel om goed te kijken naar de dekking voor een accu van een e-bike.

Vraag & antwoord

Onze antwoorden op veelgestelde vragen over een e-bikeverzekering:

Als je een e-bikeverzekering hebt afgesloten bij een fietsenhandel, dan krijg je bij diefstal of total loss een gelijkwaardige vervangende e-bike. Als je online een e-bikeverzekering hebt afgesloten, dan krijg je het aankoopbedrag terug. Het is belangrijk om altijd goed de nieuwwaarderegelingen van diverse verzekeraars te vergelijken.

Het antwoord is “ja”. De accu van jouw e-bike valt bij vrijwel alle verzekeraars onder de dekking van de e-bikeverzekering. Maar, let wel op dat de vergoeding van de waarde van jouw accu in het geval van diefstal per verzekeraar kan verschillen. Op de website van de verzekeraar kun je precies zien wat de vergoeding in dat geval is.

Nee, in Nederland is die verzekering niet verplicht. Goed om te weten: als jouw e-bike een kenteken heeft, dan moet je daar een snor- of bromfietsverzekering voor afsluiten. Als jouw e-bike binnenshuis of in een garage of berging staat, dan is deze gewoonlijk verzekerd door de inboedelverzekering.

Bij een e-bikeverzekering moet je er rekening mee houden dat jouw e-bike alleen is verzekerd tegen diefstal, als die is voorzien van een ART-gecertificeerd slot met tenminste 2 sterren. Bij diefstal van jouw e-bike moet je twee sleutels kunnen overleggen aan de verzekeraar en moet tenminste één sleutel gebruikssporen vertonen. De verzekeraar moet van jou bewijs krijgen dat jouw e-bike op het moment van diefstal op slot heeft gestaan, mét een gecertificeerd slot. Als je een e-bikeverzekering afsluit, dan moet je de sleutelnummers meteen doorgeven aan de verzekeraar.

Absoluut. Iedere e-bikeverzekeraar hanteert haar eigen voorwaarden. Door e-bikeverzekeringen te vergelijken, krijg je goed zicht op wat de verzekeraars te bieden hebben en hoeveel premie je betaalt. Zo stem je de verzekering goed af op jouw eigen situatie.

Hier natuurlijk! Kijk, de "beste" e-bikeverzekering hangt helemaal af van jouw situatie en jouw eigen wensen. De ideale verzekering is de verzekering die volledig past in jouw situatie. Let daarnaast op deze factoren: de hoogte van de premie, welke dekkingen er zijn, de hoogte van het eigen risico en de maximale uitkering.

De premie voor een e-bikeverzekering begint bij ongeveer € per maand. De hoogte van de maandpremie hangt echter af van meerdere factoren, zoals de aanschafprijs, accessoires, jouw woonplaats en jouw leeftijd. Actuele tarieven vind je altijd met onze vergelijkingstool. De verzekeraars berekenen de premies voor een e-bikeverzekering aan de hand van het type en merk, waardoor verschillen in de premies bestaan.
Wij gebruiken cookies We kunnen deze plaatsen voor analyse van onze bezoekersgegevens, om onze website te verbeteren, gepersonaliseerde inhoud te tonen en om u een geweldige website-ervaring te bieden. Voor meer informatie over de cookies die we gebruiken opent u de instellingen. Bekijk onze cookiepagina
Accepteer alles
Weigeren